GA-BOR Gabriel Oravec

Výroba vín z čiernych ríbezlí s medom sa líši od výroby hroznového vína. Počas uplynulých rokov sa nám podarilo vyrobiť viac druhov vína, podľa našich vlastných receptúr, ktoré sme pomaly vylepšovali. Naše vína z čiernych ríbezlí s medom dozrievajú v prirodzenej klíme v našej stredovekej pieskovej pivnici.

Čierne ríbezle

Plody čiernych ríbezlí patria medzi najzdravšie druhy ovocia. Majú vysoký obsah vitamínu C, železa a antioxidantov. Priaznivo pôsobia na trávenie a vo forme vína aj proti chudokrvnosti. 

Na výrobu našich vín používame odrody čiernych ríbezlí, ktoré boli vypestované vo Výskumnom ústave v Bojniciach. 

Pestujeme odrody: VIOLA, OTELO, ZUZKA a KATKA, pretože sú odolné voči mrazu a nenáročné na chemické ošetrenie. Na pokrytie dennej potreby vitamínu C stačí 20 bobúľ čiernych ríbezlí.

O TRADICIÁCH

V obci Želovce sa nachádza grófsky kaštieľ, ktorý patril rodu Zichyovcov. Popri pestovaní viniča, pestovali aj čierne ríbezle, z ktorých vinárski majstri vyrábali víno proti chudokrvnosti. 

 V roku 1948 vznikla v areály kaštieľa Poľnohospodárska škola, ktorá pokračovala v tradícii výroby vína nielen z čiernych ríbezlí, ale aj z ostatných pestovaných ovocí. Na tradíciu výroby ríbezľového vína sme sa snažili nadviazať aj my. 

V roku 2003 sme vysadili 3 hektáre čiernych ríbezlí slovenských odrôd. Neďaleko našej obce leží „Údolie želovských pivníc”, kde sa nachádza vyše 90, do tvrdého piesku vytesaných, pivníc. Ich vznik siaha až do obdobia ranného stredoveku. 

V jednej z nich sme založili malé netradičné rodinné vinárstvo, v ktorom vyrábame vína z čiernych ríbezlí s medom. 

Ponúkame vína: suché, polosladké, fľašované aj sudové. Vo vynovených priestoroch našej pivnice celoročne prebiehajú degustácie a posedenia pri hudbe, ochutnávke syrov z neďalekej farmy a našom víne.

gabor

 
8
8 188
Značky

Stránka 1 z 1 - 6 položiek celkom

Stránka 1 z 1 - 6 položiek celkom

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.